Geschiedenis van Boornbergum (Nederlands)

Opgelet: wordt in een nieuw venster geopend. PDFAfdrukkenE-mail

De geschiedenis van Boornbergum in het kort

 

door Jochum Dijkstra

 

De naam
Lang geleden was de Boorn een vrij grote rivier, die het water afvoerde naar de toen nog bestaande Middelzee. De schepen konden ver het land invaren. In de winter stonden de omliggende landerijen onder water. Soms spoelden de golven van de Boorn tot aan de zandkoppen van Boornbergum. De mensen hebben er goed aan gedaan de kerk op een verhoging te bouwen.
Op de zandrug waren al eeuwenlang boeren gevestigd. Daar woonden de mensen veilig. Zo wordt de naam Boornbergum verklaard. ‘Burg’ heeft betrekking op de verhoging, waar het water niet kon komen. Het achtervoegsel ‘um’ is een afkorting van ‘him’, het land van de bevolking. Boornbergum was dus een voor het water niet bereikbare plaats aan de Boorn.

 

De oude kerk 1733. 

De kerk
Dat het dorp Boornbergum al lang bestaat, kun je afleiden van de kerk. De oorspronkelijke ‘oude grijze’ was gebouwd van tufsteen. Dergelijk bouwmateriaal werd gebruikt in de periode voor 1200. De uit de bergen uitgehakte stenen werden uit Duitsland aangevoerd. In 1733 kwam er een einde aan deze kerk met zijn grote toren die in de verre omtrek te zien was. In de nacht van Sinterklaas is de toren ingestort. Door de dure tufsteen te verkopen, kon al snel met de nieuwbouw worden begonnen. Daarom staat op de windwijzer achterop de kerk het jaartal 1734. Toen werd het nieuwe gebouw ingewijd.

Groot
Het gebied dat bij het dorp hoorde, was nogal groot. Van de Postbrug over het riviertje de Drait tot ver in het westen naar het Botmeer. Hier en daar lagen buurtschappen: Goaïngahuizen, De Vlierbos, De Wilgen, Smalle Ee en de buurt om de kerk met het Efterom.
De Veenhoop ontstond in de 19e eeuw, toen het Beetster kanaal werd gegraven. De laagveen¬graverij kwam op volle gang. Aan het noordereind van dit kanaal vestigden zich steeds meer mensen. De meeste petgaten, uitgegraven veenplassen, werden later weer omgevormd tot bruikbaar weiland.
In 1956 werden de verspreide gehuchten De Wilgen, Smalle Ee, De Veenhoop en Goeïngahuizen verheven tot de dorpsstatus. Het moederdorp Boornbergum is nog altijd het centrum van het westelijke gedeelte van de gemeente Smallingerland. Het vroegere agrarische gebied heeft zich ontwikkeld tot een forenzendorp van Drachten. Er staan twee kerken, twee scholen en enkele winkels.


 

 
NH Kerk 1929
Copyright © 2018 Boornbergum - Kortehemmen. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.